Una visió personal de la "Tronada" infantil...Som-hi doncs!

Segons el diccionari, Infantilitzar és: v tr Provocar actituds o comportaments infantils.

En els últims dies ha sorgit, o millor dit, ressorgit, un debat a Reus prou interessant i que es pot extrapolar a la resta de poblacions del país. La famosa(i moltes vegades odiosa, per molts) infantilització de la festa.

A Reus ha sorgit el debat arran que lAlcalde ganxet sha tret de la butxaca una tronada per la canalla(després d'una petició al Consell d'Infants de la ciutat) el dia que es realitza la cercavila del Seguici Festiu Infantil, el 27 de juny, adduint que era el que faltava al seguici infantil(i també "argumentant" que peta molt fort) perquè tots els petits reusencs i reusenques gaudeixin de la gran plenitud dun dia per ells i elles.

Placa a la Plaça del Mercadal

Actualment jo tinc 28 anys i vaig poder viure en gran plenitud la meva infància escoltant i veient(al principi amb una mica de por i més endavant xalant) la tronada del 24, la del 28 i les dues del 29 i crec que com jo, molta més gent de la ciutat.

Segons Salvador Palomar i Montserrat Flores al web www.festesreus.cat, a lapartat de la Tronada, expliquen que La Tronada ha esdevingut un ritual que assenyala els moments àlgids de la festa  per tant, em ve al cap una pregunta:

-Quin moment àlgid assenyalaria aquesta tronada? 
La resposta senzilla i clara és un, CAP

Desglossant la resposta senzilla i clara dabans, i sempre des del meu punt de vista, la tronada ha dassenyalar linici de festa, la del 24,el moment clau de la vigília, la del 28, anunciar que estem al dia del patró, la del matí del 29, i anunciar larribada de Sant Pere a la Plaça del Mercadal, la del 29 al vespre.

Tronada per Misericòrdia. Foto de www.festesreus.cat
Una tronada ha de tenir un significat i no fer-la per fer. Té sentit doncs, una tronada excepcional com per exemple el dia que declaren la nostra festa major Festa Patrimonial dInterès Nacional o en els anys de solemnitats de Misericòrdia(en el moment en que la Mare de Déu fa el seu pas per la plaça) però magradaria saber quin motiu dona lideòleg daquesta barbaritat.

Des de que som canalla, els ganxets i ganxetes vivim festa per tots els costats i quan arriba la festa major volem donar la mà als nanos(siguis gran o petit) volem veure girar als gegants(siguis gran o petit) volem veure com ballen i salten les danses(siguis gran o petit), vols veure el bestiari ballar(siguis gran o petit) vols veure el pilar caminant dels castells(siguis gran o petit), vols veure la Carretillada(siguis gran o petit) després tagradarà més una cosa o una altre, però tagradarà i lògicament esperes la TRONADA(siguis gran o petit). 

La gent, inclús la canalla, no espera el 27 per veure els mini gegants, els minis balls(per molta gràcia que et faci veure la xiqueta o el xiquet que no saixeca quatre pams de terra imitant els grans) i ni molt menys la mini tronada, la gent espera veure la festa, lautèntica, la que no és ni de grans ni de petits, la gent espera veure i gaudir la Festa Major, la gent espera la festa de Reus.

Final de la Tronada
Deixem ja dinfantilitzar la festa, lúnic que ens queda és fer una replica de Sant Pere, sense barba(ha de tenir una caracterització infantil), en lloc de claus podem ficar-hi tres xumets i unes mini autoritats per fer una professó infantil (tot i que el debat d'infantilitzar la festa donaria per parlar-ne, i molt, però ara no hi vull entrar).

En resum, preguntem-nos el perquè de les coses, el perquè es fa una professó i sobretot, ja que és el tema, el perquè de les tronades.

#NoTronada27

Gaudim de les tronades...Som-hi doncs!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Parlem de les nostres carretillades? Som-hi doncs!

SOM-HI DONCS!