Sant Pere arriba...Som-hi doncs!

Quan arriba la Festa Major...Som-hi doncs!

S'aproximen dies de Festa Major a Reus, arriben els dies de Sant Pere i quan acabi, esperarem els dies que queden per Misericòrdia, i en acabar la Cori, ja tornarem al cercle viciós de compte enrere per Sant Pere de l'any següent, ja que a Reus som més xulos que ningú i no en tenim prou amb una festa major, en tenim dues, la d'inici de totes i la del final de totes, ni festa major gran, ni festa major petita, una amb més actes i l'altre amb menys, però festes com cal.

Si em pregunten quin és el moment que més m'agrada de Misericòrdia, ho tinc clar, La Baixada, però si em fan aquesta mateixa pregunta per Sant Pere, tinc un problema gros...o no tant gros, 
NO PUC ELEGIR UN MOMENT.

Pregunta: Roger, quin és el moment que més t'agrada de Sant Pere?
Resposta: Molt clar, el moment per excel·lència de Sant Pere comença el dia 24 de juny i acaba amb l'últim tro del dia 29 de juny(a vegades inclús ja és 30). Per mi el moment és un seguit de seqüències que fan que no entenguis la festa si falta algun i inclús si es fica alguna cosa nova, dubtes de l'èxit d'aquell acte.

La primera seqüència és l'espera del 24 al Mercadal i a la sortida dels Ministrers de Reus, que surtila persona que ha fet el pregó per fer la crida a la festa, tot seguit l'encesa del botafoc i veure com s'encén el caminet de pólvora de la primera tronada de la festa. 
El 25, el primer concert vermut de la Casa Rull o el correbars del bou; el 26, passar la tarda al mig de la plaça jugant als Cóssos i esperar la nit, per anar a veure La Nit de fes l'Indiu (acte,a parer meu, molt criticable); el 27, veure la canalla fent la seva cercavila és divertit (tot i que no estic gens d'acord amb la manera que s'ha construït, però no és el tema), un bon Bou i arròs a l'Evarist Fàbregues i quan acabi, doncs cap al Tomet de Sant Ganxet, a veure què s'inventen aquests beneits dels Tronats. 


Pilar Caminant el dia de Completes. Foto de www.festesreus.cat
Arriben els dies grossos, el dia 28, el vermut a la Casa Rull, a la tarda, en busca del Ball de Dames i Vells per les places de la ciutat, vestir-te al Local, baixar i pujar de Completes, veure el pilar caminant i perquè no dir-ho, les xiuladetes als polítics, la salutació dels elements quan entren a l'Ajuntament i naturalment la Tronada del 28 (per mi la més maca de totes), el castell de focs a l'antiga i per començar la nit, sopar popular i revetlla (si l'Ajuntament no et dóna gresca doncs la fas tu). 
Arriba el 29, matinades per veure quantes alarmes despertem i quanta gent ens surt al balcó maleint-nos, esmorzar la llonganissa i fesols al 3d9, el tallat al Bon Mar, la Tronada del matí i els balls de lluïment.

A la tarda la professó, la Tronada del vespre amb Sant Pere davant de la casa de la vila,  l'últim esprint cap a la Prioral i la pujada (moment en que podem tirar carretilles com veritablement es fa), la preparació de la Carretillada, veure els gegants i el bestiari, voltar i voltar, com marxa l'imatgeria festiva de la ciutat(tot i que crec que s'haurien de quedar fins al final de tot), les enceses de les bèsties de foc i per acabar...La Carretillada de Sant Pere.

Ballada final. Foto de www.festesreus.cat
A més a més de tots aquests actes, tens els complements, Barraques, les hores al Local preparant-ho tot, un cop acaba i la gent marxa contenta cap a casa, vas tot cansat(i content) a desar les coses al Local, on fas l'últim beure abans d'anar a descansar, però no acaba aquí la cosa, sopes i esperes en candeletes mig o totalment adormit, la redifusió de Canal Reus TV per veure-ho tot una altra vegada(com a mínim la Carretillada). I no em vull deixar una cosa, l'ambient que es respira des del dia 24 fins al dia 29. M'encanten aquestes ritualitats

Arriben els dies de Sant Pere i quan acabi, esperarem els dies que queden per Misericòrdia, en acabar la Cori ja tornarem al cercle viciós de compte enrere per Sant Pere de l'any següent. Som així, som de Reus...Som-hi doncs!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Parlem de les nostres carretillades? Som-hi doncs!

SOM-HI DONCS!

Una visió personal de la "Tronada" infantil...Som-hi doncs!