Parlem de les nostres carretillades? Som-hi doncs!

Segurament quan recordem els finals de Sant Pere o bé de Misericòrdia ens ve al cap els 20 minuts aproximats que dura la carretillada, la quantitat de foc, diables saltant entre espurnes, l’encesa final, gent cridant i per desgràcia, segurament, també recordem el final poc apoteòsic que té en els últims anys les nostres festes(el final pirotècnic de l’Ajuntament o del Santuari)...però algú s’ha parat a pensar mai quina feina existeix realment darrere d’una actuació d’aquestes característiques? Doncs si, existeix una feina de mesos darrere per tal de fer les nostres carretillades una de les millors del món dels diables sense cap mena de dubte(des del nostre punt de vista lògicament).

Les primeres reunions de cara a Sant Pere es comencen al mes de Febrer i per Misericòrdia al mes de Maig, en aquestes primeres trobades bàsicament es visualitza la Carretillada de l’any anterior, per tal de trobar allò que no ens va agradar i eliminar-ho, i allò que ens va agradar mantenir-ho o debatre si repetim. També es decideix el nombre de voltes i l’estructura de les enceses.

En la preparació de la de Sant Pere apareixen nous productes i les empreses pirotècniques s’afanyen a trucar-te per informar-te de les noves carretilles i sortidors que tindran aquell any al mercat, són segurament els moments més entretinguts, ja que quedes amb els companys de la comissió per tal de fer proves, tirar carretilles i olorar pólvora per un diable sempre és més que benvingut. D’aquests primers dies de preparació surt la primera gran feina, fer el primer esbós de les voltes i de les enceses.

Les voltes és la part més fàcil de fer, sempre mantenim la mateixa estructura, anem de menys intensitat a més intensitat i tenim clar que per Sant Pere acabem amb unes carretilles que tinguin un bon paraigua i una bona caiguda de les espurnes, una carretilla amb potència per poder omplir el Mercadal i de cara a Misericòrdia acabar en vermell.

Volta de la Carretillada de Sant Pere 2016. Foto de DGC Fotografia


En la preparació de les enceses ja es complica una mica més, busques en les carretillades dels dos últims anys per intentar no repetir material, tot i així moltes vegades és impossible no repetir. Durant molts anys vam seguir el format LL-A-B-LL-A-B-LL-F però en les últimes per Sant Pere ja hem canviat al format LL-AB-LL-AB-LL-F, i per Misericòrdia al ser un espai molt més reduït hem volgut mantenir el format de sempre, ja que amb 15 diables per encesa ja omplim prou. 

Al buscar les enceses intentes trobar l’equilibri entre carretilla i sortidor, que no totes siguin amb carretilles o totes amb sortidors, alternant per jugar amb l’alçada, però sempre enceses més senzilles per donar protagonisme a l’encesa final. Entre encesa i encesa entren els lliures que donen temps per a carregar i així sempre tens foc a plaça, importantíssim punt en les nostres carretillades ja que a diferència d’altres del país tenim foc constant a la plaça des de l’inici de les voltes fins al final, sempre intentem que no aparegui cap forat negre, tot i que els tenim, però com diuen a la televisió, són coses del directe. En aquestes entrades de lliures busquem un material que duri, des de sortidors de llarga durada a bateries. A l’encesa final si que ja busques l’orgasme final d’espurnes amb una encesa de dos o tres sortidors i amb molta potència.


Encesa final Carretillada de Misericòrdia de 2016, Foto de DGC Fotografia

Un cop tenim decidit voltes i enceses arriba el moment de quadrar les entrades de lliures amb les voltes. El nostre posicionament ha variat molt en els últims anys, hem passat de voler molt joc aeri a buscar bola de foc però sempre amb una premissa, el material dels lliures sempre ha d’anar a joc amb el del diable, és a dir, si tirem una carretilla groga, el lliure ha de tirar groc. Tot aquest procediment et porta tranquil·lament als 3-4 mesos de treball, treball davant d’un ordinador mirant vídeos o provant els productes per decidir que fiques.

Però aquí no acaba l’assumpte, les carretillades de Sant Pere i de Misericòrdia la realitzen 34 diables, dividits en dos rodes de 15 i 2 lliures per roda. Un cop tens els diables apuntats decideixes l’ordre a la roda, sempre intentant que els més novells estiguin entre dos veterans, així fas que els guiïn i calmin els nervis. Elegeixes els lliures, diables que puguin aguantar el material que tiraran i has de parlar amb els diables que per un motiu o un altre no poden rodar. Un cop ja tens a tothom al seu lloc, arriben els assajos, si, també fem assajos, s’han de quadrar els tempos i les enceses. El primer de tots és el que coneixem com a presentació, on expliquem les voltes, enceses i donem a conèixer l’ordre a les rodes, els tres que segueixen sempre s’intenten fer al lloc de l’actuació, al Mercadal o davant del Santuari.

Encesa final Carretillada Sant Pere 2015. Foto d'Arxiu BDR
Arriba el dia de l’actuació, i la Carretillada té la seva pre-actuació, el moment de baixar-la, per Sant Pere té un moment estel·lar, quan anem cap a plaça en fila i portem tot el material un darrere de l’altre, és el moment dels últims retocs. L’últim crit dels diables abans de començar, cadascú ja sap on ha d’estar, els diables a les files, els repartidors a les caixes, les aigües, els encenedors de rodes, els de lliures. Encenem els tres avisos d’honor, comencen a tocar els tabals, encenem els simuladors i al crit de foc s’encenen les primeres carretilles, en vint minuts, tot el treball de mesos s’haurà cremat.

Acabarà i recordarem la Carretillada de Sant Pere o bé la de Misericòrdia, recordarem aquells 20 minuts aproximats que dura, la quantitat de foc, els diables saltant entre espurnes, l’encesa final, la gent cridant i per desgràcia, segurament, també recordem el final poc apoteòsic que té en els últims anys les nostres festes, però recordeu també els mesos de treball i el sacrifici personal que suposa muntar una Carretillada d’aquestes caracteristiques.

Com va dir un company de l'Arboç..."Si al fer una carretillada no hi ha sentiment ni tradició i a més no transmets al públic aquests valors, tot plegat és un acte de foc més"


Preparem i sentim la Carretillada...Som-hi doncs!

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

SOM-HI DONCS!

Una visió personal de la "Tronada" infantil...Som-hi doncs!